Calvarul Megleniei. O națiune care se stinge

Mai în fiecare zi, ne vin strigăte de durere, strigăte de jale de la frații noștri din Meglenia: „Frați dați-ne ajutor frățesc că suntem pierduți!”

Astăzi când bucuria generală s’a stabilit în sufletele românilor din Regat, de peste Carpați, și de peste Prut, vestind lumei întregi că visul secular al românismului este o realitate, tocmai acum de peste Dunăre, dela frații români megleniți, ne sosesc mereu strigăte de durere și de disperare, cerând țărei mame intervenții energice, asigurându-le viața, școalele și bisericele românești, ce cu atâta sânge până la venirea grecilor au putut fi menținute.

Astăzi frații noștri din Meglenia sunt într’o situație foarte gravă, situație pentru care toți bunii români trebue să plângem.

Astăzi inimile a 20 de mii de suflete românești din Meglenia sunt cernite în robie; în frumosul ținut Meglenia, unde până la venirea palicarilor greci se cânta doina românească, astăzi în acel ținut sunt chinuri, plângeri, strigăte de durere și țipete de disperare; în frumoasele școli românești din comunele Osani, Liumnița, Cupa, Liver, Lugușița, Berislav, Cernareca, astăzi sunt aduși învățătorii greci, iar românilor li s’au dat ordin ca să nu mai cânte cântece românești, nici să se salute românește. Fruntașii români bătuți, chinuiți. Naționaliștii români Tani Doca, D. Ghemuș din Liumnița, au fost grav bătuți și dacă nu intervenia Consulatul român din Salconic, erau să fie internați în munții de măslini (Grecia-Vechie). Acest guvern zis republican, a trimis în Meglenia pe cei mai înfocați dușmani ai românilor, ca să persecute pe români. La câțiva din acești teroriști le-a dat gratuit gradul de locotenenți îmbrăcați în uniformă, și cine oare sunt acești locotenenți? Iată-i:

  • întăiul care a luat gradul de locotenent se numește Gona Pilitec, din comuna Oșani, nu are nici o clasă primară; nu are știe să scrie, timp de un an a fost porcarul comunei Oșani;
  • al 2-lea este Tanci Cebi din comuna Liumnița, timp de 8 ani a fost argat în comuna turcească Maeda la d. Aidar Mustafa efendi; iar în anul 1911 a fost nebun și internat la spitalul din Salonic,
  • iar al 3-lea este Hristu Palamura din comuna Cupa. Acesta timp de 11 ani a păscut porcii d-lui Vâcia Prondi, în locul numit Loncă.
Sebald_Beham_Der_verlorene_Sohn_hütet_seine_Schweine

Cu porțiľ – parabola fiului risipitor, într-o gravură de Hans Sebald Beham (1538). (Wikimedia Commons)

 

Și acum ne întrebăm: Ce fel de lege are guvernul republican grec, dacă numește astfel de oameni ca ofițeri acitivi? Noi știm, că acești teroriști au fost trimiși ca ofițeri în Meglenia ca să stingă românismul, dar se înșală guvernul grec, deoarece românismul din Meglenia nu a fost în stare să-l distrungă un Ali Pașa, și cu atât mai puțin guvernul care a trimis în misiune specială 3-4 teroriști.

Acum când lucrurile stau așa, cum am spus pe scurt, frații din România întregită, au datoria să le vină în ajutor.

Și nici nouă românilor megleniți aflători în patria mamă nu ne este iertat ca să privim nepăsători cum se varsă atâta sânge frățesc în Meglenia.

Datoria sfântă a guvernului român, este ca să intervina cât mai repede prin Legațiunea Română din Atena, ca să înceteze maltratările românilor și să li se dea deplină libertate.
D. Ciotti
fost sub-revizor Școlar în Meglenia.

(„Calvarul Megleniei. O națiune care se stinge”, în Cultura Populară (Cluj), Joi, 12 Februarie 1924)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Presă interbelică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s