1893, martie 2. Raportul lui Apostol Mărgă­rit [către Ministrul Cultelor și Instrucţiunii Publice Take Ionescu] anunţând deschiderea școlilor primare române din Oșani și Birislav precum și necesitatea de a se deschide alte școli în Prizren și Kiupruli

1893, martie 2. Raportul lui Apostol Mărgă­rit [către Ministrul Cultelor și Instrucţiunii Publice Take Ionescu] anunţând deschiderea școlilor primare române din Oșani și Birislav precum și necesitatea de a se deschide alte școli în Prizren și Kiupruli

Inspecţiunea Școalelor Române din Macedonia Nr. 4
Constantinopol, 2 martie 1893
Domnule Ministru,
Spre răspuns la stimabila adresă a Domniei Voastre cu Nr. 2865, Seria B, din 23 decemvrie 1892, pe care am primit-o la 4 februarie, am onoarea a aduce la cunoștinţa Dvs. că școalele din Oșani și Birislav s-au deschis cu încuviinţarea Onor Minister încă din luna lui iunie 1892, precum la timp s-a raportat în această privinţă Onor. Minister prin raportul cu Nr. 16 din 29 mai 1892, prin care s-au arătat motivele pentru care interesul învăţământului public naţional în Peninsula Balcanică cerea și cere în mod imperios deschiderea susziselor două școale în susmenţionatele localităţi românești, împrejurul cărora se găsesc alte zece sate românești.

În cât privește orașele Prizreni și Kiupruli (Veles) , unde sunt și români mulţi, trebuinţa de a se deschide și acolo școale românești, am simţit-o de mult subsemnatul și am căutat să găsesc mijlocul cuvenit ca să se poată deschide și acolo câte o școală românească. Pentru că spre a se putea deschide o școală nouă în Turcia, pe lângă fondurile necesare pentru instalarea și întreținerea unei asemenea școale, mai trebuiesc și o mulţime de formalităţi și alte condiţiuni, după noua lege ministerială a instrucţiunii publice a Turciei, pentru a căror îndeplinire trebuie și timp, și institutorul care va deschide o școală nouă, să fie un om al locului sau cel puţin un om care să fi trăit acolo și să aibă cunoștinţi și relaţii personale cu românii din părţile acelea. Și numai aceasta este cauza principală pentru care nu s-au putut deschide școale la suszisele două localităţi, iar nu lipsa de fonduri, fiindcă dacă s-ar fi putut să se deschidă și acolo școale românești, așa să se facă aceasta fără a avea nevoie de a suprima școalele deja deschise la Oșani și Birislav, pentru că provizoriu, până la întocmirea noului buget al excerciţiului 1893–1894, s-ar fi putut să se plătească subvenţiile acelor două școli din alte fonduri sau și din economiile ce se puteau realiza în cursul exerciţiului 1892–1893. Dovadă că așa e și se putea face așa este faptul măsurii ce s-a luat pentru deschiderea unei școale românești la Kiupruli (Veles) , unde, în urma recomandării făcute prin raportul cu Nr. 30 din 14 noemvrie 1892, s-a dus acolo institutorul român, care stăruiește de trei săptămâni pe lângă guvernul general din Salonic, ca să obţină autorizaţia cuvenită spre a deschide o școală românească la Kiupruli (Veles) și afacerea găsindu-se pe cale bună, școala aceea se va deschide în curând la Kiupruli (Veles) . Tot așa se va proceda și pentru deschiderea unei școale românești la Prizreni, îndată ce ocazia și împrejurările vor fi favorabile sau, cel puţin, nu vor fi de natură a face să nu reușească încercările și lucrările preliminare ce trebuiesc să precedeze și să facă posibilă deschiderea unei școale românești la Prizreni. Se speră că la începutul anului școlar 1893–94, adică pe la septemvrie 1893, să se poată deschide o școală românească și la Prizreni.

Primiţi, vă rog, Domnule Ministru, asigurarea osebitei mele consideraţiuni și a stimei ce vă păstrez.

Al Domniei Voastre supus servitor,
Inspectorul școalelor române din Macedonia
(ss) Apostol Mărgărit
A.S., Min. Instr., Dos. Nr. 284/1893, f. 2. Cota nouă: 562/1893, f. 2

Textul face parte din „Documentele redeșteptării macedoromâne” îngrijite de Victor Papacostea și Mihail Regleanu şi poate fi accesat şi descărcat gratuit de pe situl Editurii Predania.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Documente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s