Adunarea generală a Societății culturale „Meglenia”

Săptămâna trecută şi-a ţinut, în localul Societăţi de cultură Macedo-Română, adunarea generală a Soc. culturală „Meglenia” a românilor macedoneni originari din această comună macedoneană, şi cari sunt naţionalişti înfocaţi şi cu mult dor de neam şi muncă.

Societatea „Meglenia” este foarte bine organizată şi poate sta cu cin­ste, după societatea de cultură „Macedo-Română” şi in fruntea societă­ţilor macedonene mai mari din Ca­pitală. Aceasta se datoreşte în bună parte comitetului de sub presidenţia dlui Chr. Iuffu, care a muncit foarte mult pentru ca societatea să poată prospera şi să fie la înălţimea menirei sale. Ca preşedinte de onoare a fost aclamat, cu mult entusiasm, dl I. C. Grădişteanu, preşedintele Societăţii de cultură „Macedo-Rоmână”.

Cu prilejul acestei adunări, s’a arătat de diferiţi oratori, maltratările pe cari le suferă românii macedo­neni dela greci, care nu le îngădue să vorbească româneşte, ci numai greceşte.

Funcţionarii greci, cea mai mare parte foşti antarți, duc o operă de exterminare împotriva fraţilor noştri. Adunarea generală a hotărît în unimitate să se redacteze un me­moriu de toate neajunsurile şi plân­gerile românilor megleniţi, care să fie înaintat de delegaţi, atât dlui ministru de externe I. G. Duca, cât şi dlui ministru al Greciei la Bucureşti, rugându-l să intervină pe lângă gu­vernul grec din Atena ca să ia măsuri de a curma regimul de teroare sub care se află fraţii noştri din Mace­donia.

Urăm Societăţii „Meglenia” muncă sporn că pe exerciţiul cel nou pe care îl începe şi vom împărtăşi cu plăcere cititorilor noştri activitatea sa cultu­rală şi patriotică.

(știre în „Cronica bucureșțeană”, în Cultura Populară (Cluj), Duminecă 2 Decembrie 1923)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Presă interbelică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s