1899, mai 31. Raportul revizorului [G. Ghica-Papa adresat Ministrului Cultelor și Instrucţiunii Publice Take Ionescu] asupra școalei române din Oșani

1899, mai 31. Raportul revizorului [G. Ghica-Papa adresat Ministrului Cultelor și Instrucţiunii Publice Take Ionescu] asupra școalei române din Oșani.

Populaţiunea totală aproximativă a comunei Oșani; este de 1200 locuitori, toţi români. Ei se ocupă în mare parte cu agricultura și cu industria. Comunitatea românească nu dă școalei nici un ajutor. Ca populaţiunea de aci să se intereseze mai mult de școală, mijlocul cel mai eficace este să i se dea proprietarului comunei o mică leafă de cel puţin 20 de fr. lunar, altfel școala și dacă se va deschide va fi șicanată atât din partea autorităţilor imperiale, cât și din partea arhiereului greco-fanariot.

Numărul total al copiilor în vârstă de școală este de 130.

Numărul copiilor care frecventează școala română, după catalogul din anul trecut, este de 95, numai băieţi. Străini nu există. Neregularitatea frecventării elevilor este în genere neglijenţa părinţilor și sărăcia. Numărul copiilor români care frecventează școala greacă din această localitate este de la 15–20, deși școala română este închisă. Ca și acești copii să fie îndreptaţi către școala română și școala grecească să se închidă, trebuie să se subvenţioneze, precum am spus, proprietarul comunei Oșani, a cărui este moșia.

Copii din comunele învecinate fără școală nu vin la această școală. Școala a avut cinci clase iar lecţiunile se făceau într-o sală de clasă care e de 200 m. pătraţi. Starea localului școalei este foarte bună. În școală nu locuiește nici un institutor. Ca chirie se plătește suma de 120 fr. anual. Mobilierul școalei fiind foarte uzat, lasă mult de dorit. Titlurile de studiu ale institutorilor: dl. Steriu Caragiani cu patru clase ale liceului român din Bitolia iar dl. Tachi Bitaracu cu cinci clase primare. Dl. S. Caragiani funcţionează de 10 ani și anume: șapte ani la școala primară din Bitolia, un an la cea din Ianina și doi ani la școala din Oșani, iar dl. Tachi Bitaracu funcţionează de 3 ani și anume: doi ani la școala din Ghiorgea și un an la cea din Oșani; numit de Onor. Minister la 1 septemvrie 1898. Numerele de ordine cu care au fost numiţi, suszișii domni nu posedă. Plata institutorilor: dl. S. Caragiani primește o subvenţie lunară de 100 de franci, iar dl. T. Bitaracu 60 de franci lunar. Registre nu există, nefiind școală, nici la celelalte întrebări nu pot să răspund, odată ce nu există școală.

Revizorul școalelor române din Macedonia,
(ss) G. Ghica-Papa
Bitolia, 31 mai 1899
A.S., Min. Instr., Dos. Nr. 43, vol. 1/1899, f. 44. Cota nouă: 344/1899, f. 29-30

 

Textul face parte din „Documentele redeșteptării macedoromâne” îngrijite de Victor Papacostea și Mihail Regleanu şi poate fi accesat şi descărcat gratuit de pe situl Editurii Predania.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Documente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s