1896, mai 14. Cererea locuitorilor din satul Lugunţa [către Apostol Mărgărit] pentru subvenţionarea preotului din comuna lor și a li se restitui cheltuielile făcute cu obţinerea localului pentru școală și biserică

1896, mai 14. Cererea locuitorilor din satul Lugunţa [către Apostol Mărgărit] pentru subvenţionarea preotului din comuna lor și a li se restitui cheltuielile făcute cu obţinerea localului pentru școală și biserică.

Respectabile Domnule A. Mărgărit,

Locuitorii satului Lugunţa pe la începutul lui fevruarie v-am trimis o peti­ ţie rugându-vă despre preotul nostru Papa Dimitrie și despre cheltuielile ce am făcut pe la autoritate, în care petiţie vă descriam cu de-amănuntul toată chestia școalei și bisericii noastre, dar nefiind siguri dacă aţi luat-o sau nu, și bazându-ne pe ascultarea ce daţi la plângerile și cererile din partea tuturor bunilor români, ne luăm și noi curajul de a ne mai adresa iarăși prin umilita aceasta a noastră la bunăvoinţa D<omniei> Voastre și vă rugăm fierbinte să binevoiţi a lua în vedere și cererea noastră.

Domnule Mărgărit, de la toamna trecută și până acum câte am suferit și tot mai suferim din partea grecomanilor este cu neputinţă a vi le descrie cu de-amănuntul în puţine rânduri, dar graţie Sultanului, autoritatea ne-a dat dreptul și am câștigat una din cele două biserici și școala comunală. Grecomanii, numai patru case, au rămas cu un preot la o biserică iar noi, tot satul, cu alt preot am rămas la altă biserică și ne bucurăm având uzitată limba noastră maternă, română, în deplină libertate, atât în biserică, cât și în școală.

Reușirea aceasta, în cea mai mare parte, o datorim bunului nostru părinte Papa Dimitrie, care deși a suferit prea multe, nu s-a despărţit însă de noi și din toate puterile sale a susţinut și susţine limba română, cetind și cântând numai pe românește atât în biserică, cât și pe la case.

Spre încredinţare vă alăturăm și scrisoarea arhiereului ce i-a trimis-o ameninţându-l. Deci, spre a nu ni se strica buna rânduială de acum, vă rugăm fierbinte, precum multora aţi făcut și faceţi atâtea binefaceri, binevoiţi să-l treceţi în listă și suszisul preot al nostru, Papa Dimitrie, care este în etatea de 38 de ani.

Afară de aceasta, vă mai rugăm și despre cheltuielile ce am făcut pe la autoritate, care sunt aproape cinsprezece lire turcești, să binevoiţi a ni le acorda și aceasta ne va fi o mare încurajare sărăciei noastre, ca să ne putem ţinea iarăși întruniţi cu toţii, și de aci înainte, de ni se va mai întâmpla vreo piedică din partea grecomanilor, care tot nu încetează de a ne pârî cu orice chip pe la autoritate.

Având deplină speranţă că ne veţi acorda și nouă aceste două cereri, vă mulţumim prin anticipaţie și rămânem, cu cel mai profund respect, ai Domniei Voastre, preaumiliţi locuitori din satul Lugunţa (Meglen).

Lugunța, 14 mai 1896
Primarul, Χρίστου Γεώργι
Vani Tanci
Mitra Nicola
Duciu Papa Constantin
Vani Ghiani
Noiu Ghiorghi
Gheorghe Peiu
Petre Miciu
Ghețu Noe
Aza Iciu Tance
Aza Iciu Duciu

A.S., Min. Instr., Dos. Nr. 284/a/1896, f. 36. Cota nouă: 405/1896, f. 221

Textul face parte din „Documentele redeșteptării macedoromâne” îngrijite de Victor Papacostea și Mihail Regleanu şi poate fi accesat şi descărcat gratuit de pe situl Editurii Predania.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Documente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s